Rechter wijst CU-minister op onderwijsvrijheid

20 januari 2020

CU-minister Arie Slob handelde in strijd met de vrijheid van onderwijs toen hij het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum opdroeg te vertrekken. Dit oordeelde de rechter in Amsterdam op maandag 20 januari in reactie op de 'aanwijzing' van de minister.

In september 2019 droeg de minister het Haga Lyceum op het bestuur te vervangen. Deze 'aanwijzing' is nu door de rechter van tafel geveegd omdat de minister geen zeggingschap heeft over de invulling van het burgerschapsonderwijs. Eén van de argumenten van de minister bij het publiceren van de aanwijzing was dat het Haga Lyceum niet voldeed aan de opdracht om het burgerschapsonderwijs in te vullen. Er zouden volgende de minister op de school mensen rondlopen met anti-democratische denkbeelden.

Het is sinds 2006 verplicht dat scholen aandacht besteden aan burgerschapsonderwijs. Op grond van de onderwijsvrijheid wilde de Tweede Kamer bij het aannemen van de betreffende wet niet vastleggen wat de inhoud van dit onderwijs zou moeten zijn. Het is dus in strijd met de wet dat de minister aanvullende inhoudelijke eisen stelt aan het burgerschapsonderwijs.

En nu verder
De minister heeft aangegeven tegen het vonnis van de rechtbank in beroep te gaan. Dit is opmerkelijk omdat de minister al eerder in dit dossier door de rechter op de vingers is getikt. Toen ging het om het besluit tot opschorten van de bekostiging. Het stoppen van de financiëring van de school was direct in strijd met de eigen beleidsregels van het ministerie.

De grote vraag is of de vrijheid van onderwijs in alle aspecten veilig is bij deze minister van christelijke afkomst.

Lees verder

> Opnieuw fluit de rechter Slob terug in het Haga Lyceum-dossier, Trouw, 20 januari 2020

> Terug naar het nieuwsoverzicht <