Islamitische docente terecht ontslagen

31 augustus 2007

Een lerares aan een Utrechtse school die vanwege haar religieuze overtuiging geen handen meer wilde geven aan mannen, mocht door haar werkgever worden ontslagen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

De economiedocente van het Vader Rijn College, een openbare VMBO-school in de wijk Overvecht , één van de veertig probleemwijken van minister Vogelaar, maakte op de eerste dag van vorig schooljaar in een e-mail aan haar collega's bekend dat ze mannen voortaan zou weigeren de hand te schudden. De islamitische docente verstuurde de e-mail zonder vooroverleg met de schoolleiding. Hierop schorste de vmbo-school de docente. Later werd zij ontslagen. De school stelde dat er sprake zou zijn geweest van een vertrouwensbreuk.

Volgens de rechter zijn de verhoudingen op de school inderdaad ernstig verstoord door de onaangekondigde e-mail van de docente. Zij heeft op voorhand hiermee geweigerd om tot een gezamenlijke oplossing te komen, stelt de rechtbank. De rechter liet hierbij meewegen dat het besluit van de vrouw en de manier waarop ze dit kenbaar maakte, tot emotionele discussies en onrust op de school leidde.

Omdat de vertrouwensbreuk de belangrijkste van het ontslag was, is de vrijheid van godsdienst niet in het geding gekomen, stelt de rechtbank. Hiermee heeft de rechter zich dus niet uitgelaten over de mogelijkheid voor scholen om docenten te verplichten om de handen van iedereen te schudden.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <