Voorwaarden voor streng islamistische school

5 juli 2007

Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) voert de druk op de Amsterdamse basisschool As Siddieq op. De orthodox islamitische school moet na de overname van ruim 500 leerlingen voldoen aan een rij extra voorwaarden. Anders draait Dijksma de geldkraan dicht. Dat heeft zij woensdag gezegd.

De leerlingen zijn afkomstig van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA). Een maand geleden concludeerde Dijksma dat de SIBA–scholen dicht moesten. Het onderwijs bleek onder de maat en verschillende besturen hebben geld onrechtmatig besteed. Veel ouders besloten daarop hun kinderen in te schrijven bij As Siddieq. Het gaat om ongeveer 520 leerlingen. Op dit moment heeft As Siddieq 360 scholieren. Dijksma noemt deze groei „onverantwoord".

Bovendien staat As Siddieq onder verscherpt toezicht vanwege de gebrekkige manier waarop de school leerlingen laat kennismaken met de Nederlandse samenleving en is de kwaliteit van de lessen „risicovol". Verder kunnen de leraren en het bestuur nauwelijks met elkaar door een deur.

Dijksma geeft de basisschool daarom alleen geld voor de nieuwe leerlingen als de klassen niet te groot worden. De school moet zorgen voor goede lessen, bevoegde leraren en inspraak door de ouders. De staatssecretaris zal anders niet aarzelen het geld in te trekken. Een woordvoerder van As Siddieq noemt de extra voorwaarden van Dijksma niet bijzonder. Volgens hem voldoet de school daar op dit moment al aan.

Tweede Kamerleden Verdonk (VVD) en Dibi (GroenLinks) vrezen dat As Siddieq niet aan de eisen kan voldoen en dat de leerlingen daarna opnieuw moeten zoeken naar een andere basisschool. Dijksma geeft in ieder geval niet de garantie dat de school overeind blijft. „Het is aan de school om dit te verhinderen, niet aan mij", stelt zij.

Volgens Dijksma heeft zij samen met de Amsterdamse wethouder Buyne (Onderwijs) er alles aan gedaan om As Siddieq ervan te overtuigen de SIBA–leerlingen niet op te nemen. Kraneveldt, Kamerlid voor de PvdA, vindt echter dat Buyne As Siddieq te gemakkelijk van dienst is geweest door de school de oude lokalen van SIBA toe te wijzen.

In een laatste poging de ouders van de SIBA–leerlingen ervan te weerhouden hun kinderen naar As Siddieq te sturen, heeft Buyne dinsdag een brief naar de ouders gestuurd. „Wij respecteren de keuze die u als ouder maakt, maar vragen u toch nogmaals goed na te denken over uw keuze", schrijft zij.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <