Laat ouders onderwijsvorm kiezen die bij hun kind past

Peter Schalk (RMU) - afkomstig uit: De Volkskrant (2009-08-29)

Wat een grote woorden gebruikt Aleid Truijens in haar column ‘God heeft op school niets te zoeken’ (Katern 2, 25 augustus). Een verhaal vol insinuaties over ‘griezelige’ confessionele scholen die beweren dat vrouwen minderwaardige wezens zijn, dat homoseksualiteit een enge ziekte is, en ga zo maar door.

En Truijens gaat nog verder als ze beweert dat de vrijheid van onderwijs moet worden afgeschaft, omdat er geen ideeën aan kinderen mogen worden opgedrongen en omdat er scheiding is tussen kerk en staat.

Vreemde redenering. De vrijheid van onderwijs is juist een krachtig middel om de scheiding tussen kerk en staat te verwezenlijken. Daardoor ontstaat immers een mooi palet aan scholen, waarbij de staat niet bepaalt wat er onderwezen wordt. Dat gebeurde vroeger in het Oostblok. Liever niet dus.

Laat ouders alstublieft zelf kiezen welke onderwijsvorm ze voor hun kinderen wenselijk achten.

En Truijens hoeft niet bang te zijn: al die scholen worden echt niet blindelings gefinancierd door de overheid. Scholen moeten deugdelijk onderwijs geven, gecontroleerd door de inspectie. Het basisprogramma staat vast. Maar scholen kunnen er wel kleur aan geven, en ouders kunnen voor die kleur kiezen.

Het is juist uniek dat dit in Nederland nog in alle vrijheid kan.

Peter Schalk, Veenendaal