Nederland wordt onverdraagzaam

J. Wallage (PvdA) - afkomstig uit: Nederlands Dagblad (2004-01-31)

Nederland begint onverdraagzaam te worden. De hetze tegen islamitische scholen laat zien dat cruciale grondrechten op de tocht staan. Aan minderheden wordt steeds minder ruimte gegund. Nu zijn het de islamscholen, straks de gereformeerde en daarna de katholieke.

Dat zegt de Groningse burgemeester Jacques Wallage in een interview met het Nederlands Dagblad. De voormalige PvdA-fractievoorzitter en staatssecretaris neemt het vooral de leiders van de grote politieke partijen kwalijk dat ze in het integratiedebat uit zijn op electoraal gewin. "Als ik de minister-president, nota bene een product van de Vrije Universiteit, een zuileninstituut bij uitstek, hoor zeggen: islamitische scholen kunnen een gevangenis van achterstand worden, dan is dat populisme. Er wordt iets op de tocht gezet wat juist hij actief zou moeten verdedigen."

Wallage meent dat Balkenende op dit punt voor de electorale verleiding is bezweken. "De geloofwaardigheid van Balkenendes nadruk op waarden en normen wordt aangetast doordat hij zijn oren te zeer laat hangen naar onlustgevoelens in de samenleving." Ook Wallages eigen partijleider Wouter Bos onttrekt zich hier niet aan. "Ik zou willen dat Wouter Bos de sociaal-democratische beginselen op dit punt actiever uitdraagt. Het is vrij ernstig dat hij dat niet doet en meedoet de vrije schoolkeuze van ouders ter discussie te stellen."

Onverdraagzaam klimaat
Het huidige politieke debat over integratie wordt door angst geleid en mist historische kennis, vindt de Groningse burgemeester. "Eigenlijk kun je zeggen dat het migratievraagstuk te complex is om aan de politiek over te laten." Wallage mist in het politieke debat "de positieve dynamiek om uit mensen te halen wat erin zit. Er zit iets destructiefs in." De PvdA'er wijst erop dat in het verleden elk kerkgenootschap in Nederland wel eens op zolder bijeen heeft moeten komen. "Toen in de zeventiende eeuw de joden hun synagogen wilden bouwen, mocht dat alleen als deze niet vanaf de straat zichtbaar waren. We zijn nu zover, dat hetzelfde debat zich met de moskeeŽn voordoet."

De Groningse burgemeester zegt de gevolgen van het onverdraagzame klimaat in Nederland zelf al ondervonden te hebben. Naar aanleiding van het verdraaid uitlekken van een brief van zijn hand aan VVD-fractievoorzitter Van Aartsen over Hirsi Ali heeft hij voor het eerst in zijn publieke loopbaan antisemitische brieven gekregen. "Dat is blijkbaar wat er in een samenleving wordt losgemaakt, wanneer onverdraagzaamheid gaat overheersen."