Vrijheid van onderwijs bij Rutte in goede handen

3 mei 2006

Kandidaat-lijsttrekker voor de VVD Rita Verdonk wil haar standpunt over het grondwetsartikel waarin de vrijheid van onderwijs wordt gewaarborgd niet bekendmaken, dit in tegenstelling tot Mark Rutte. Dat bleek maandag in Rotterdam in een debat met de mede-kandidaatlijsttrekkers. In december 2004 had Verdonk in weekblad Nieuwe Revu nog gezegd te willen dat het debat over artikel 23 voor de nieuwe verkiezingen geopend zou worden.

Mark Rutte

Artikel 23 van de grondwet was de afgelopen anderhalf jaar onderwerp van discussie binnen de VVD. Eind 2005 leidde het nog tot een felle discussie tussen Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die het wilde afschaffen omdat het de achterstand van allochtonen in stand zou houden, en partijcoryfee Hans Wiegel.

In december 2004 zei Verdonk 'als liberaal' niets te hebben met artikel 23. Ze wilde maandag geen standpunt innemen over de kwestie. "Pas als dit kabinet klaar is, kan over artikel 23 gesproken worden." In 2004 zei ze ook dat tijdens deze kabinetsperiode niet aan het artikel getornd mag worden, maar voegde eraan toe: "Vóór het begin van de volgende kabinetsperiode moeten we daar met elkaar in Nederland over durven praten."

Het artikel zal met Mark Rutte aan het roer van de VVD geen punt van discussie worden. "Ik sta pal achter de vrijheid van onderwijs", zei hij maandag. Rutte beschuldigde Verdonk ervan steeds te wisselen van standpunt, hetgeen haar een zwakke politieke positie zou opleveren in een mogelijke strijd met lijstrekkers van andere partijen. "Je kunt niet de ene dag een standpunt innemen, en een andere dag het andere."

Zie ook:

> Terug naar het nieuwsoverzicht <