Islamitische school van start in Naaldwijk

24 augustus 2022

Jarenlang heeft de Westlandse politiek zich verzet tegen de komst van een islamitische school in Naaldwijk. Op maandag 22 augustus heeft de islamitische School Westland van stichting Yunus Emre officieel haar deuren geopend voor 65 leerlingen. 'Het voelt onwerkelijk', zegt directeur Ali Ahrouch. 'We hebben hier zo lang naartoe geleefd.'

In het gebouw zat eerst een Daltonschool. In de zomer is het gebouw ontruimd door de Daltonschool en heeft de gemeente een paar aanpassingen aan het pand gedaan. Daarna zijn schrijfmaterialen, stoelen, tafels, digitale lesborden en chromebooks het pand binnengebracht.

gebouw Islamitische school Naaldwijk
Het gebouw uit de tijd dat de Daltonschool er nog zat

Er is jarenlang strijd gevoerd met de meerderheid van de gemeenteraad van Westland die de komst van zijn school niet zagen zitten. Men stelde dat er geen draagvlak zou zijn en dat islamitische ouders hun kinderen liever naar de andere scholen in Westland zouden laten gaan. Maar toenmalig minister Slob wilde dat de school er wel zou komen, en kreeg uiteindelijk gelijk van de Raad van State.

Geen bovenbouw
Toch leek de opening eerder dit jaar nog onzeker, omdat er mogelijk te weinig leraren zouden zijn. "Leerkrachten willen bijna allemaal parttime werken, daar loopt elke basisschool tegenaan. Uiteindelijk hebben we het rond gekregen, met zowel islamitische als niet-islamitische leerkrachten", legt Ahrough uit.

De school begint met zes leerkrachten en drie klassen. Dat zijn een combinatieklas groep 1/2, een combinatieklas 4/5 en een groep 3. Ahrough vertelt dat er ook belangstelling was bij ouders van kinderen voor de groepen 6 tot en met 8. Toch start de school nog niet met die groepen. "Kinderen van groep zes of hoger, zijn gewend aan het onderwijs en werken binnen hun school. Dan is een terugval in prestaties denkbaar. Dat zie je ook gebeuren als een kind bijvoorbeeld vanwege een verhuizing van school verandert."

Goed onderwijs
Als de groei verloopt volgens de voorspellingen van de directeur, dan zit de school, die vier lokalen ter beschikking heeft, vanaf volgend schooljaar vol. Daarna dreigt zelfs een lokalentekort, maar Ahrough maakt zich voorlopig geen zorgen. Hij ziet dat als een aandachtspunt voor de komende 2 jaar.

De directeur zegt dat hij veel positieve reacties krijgt en verwacht dat dit alleen maar zal toenemen. "Ja, wij doen 's ochtends en 's middags een islamitisch gebed, geven islamitische godsdienstlessen en benadrukken de islamitische regels. Maar verder zijn we een normale school, die vooral één ding voorop heeft staan en dat is goed onderwijs leveren.' "

Bronnen - meer informatie:

Zie ook:

> Terug naar het nieuwsoverzicht <