'Christelijk Sociaal Congres verdient veel meer deelnemers uit onderwijs'

7 september 2015

Veel meer onderwijsmensen zouden het Christelijk Sociaal Congres moeten bezoeken, vindt Daan Zwaneveld, bestuurder van het Kalsbeek College in Woerden. "In het onderwijs en het beleid van het ministerie viert het economisch denken hoogtij. Hier kun je je denken scherpen over de visie en koers van je organisatie. Er is meer dan toetsscores, de snelheid waarmee kinderen een diploma halen en de PISA-ranking. Wij willen een grotere rol voor betekenis en vorming in ons onderwijs, omdat we daarmee bijdragen aan het opgroeien van jonge mensen." 

De Stichting Christelijk-Sociaal Congres is een platform van zo’n vijftig maatschappelijke organisaties die zich op grond van hun statuten willen laten aanspreken op hun christelijk-sociale identiteit. Jaarlijks organiseert het CSC een congres over maatschappelijke ontwikkelingen in relatie tot de christelijk sociale identiteit. Dit jaar was dat op 26 en 27 augustus.

Zwaneveld: ‘’De vorm waarin dit congres wordt aangeboden, een tweedaagse, vind ik heel goed. Je hoort met elkaar aan het begin van het nieuwe schooljaar heel mooie sprekers met inspirerende verhalen.’’

Zo sprak dit jaar Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis, over ‘een  goed en zinvol leven’ volgens Augustinus. ‘’Jesse Klaver, de nieuwe fractieleider van Groenlinks, is afkomstig uit CNV Jongeren. Hij heeft dus een christelijke achtergrond. Hij sprak over het economisme in de huidige politiek. Die draait alleen maar om cijfers en rendementen. Klaver vond dat je daar een tegengeluid tegenover moet stellen. Dat sprak mij aan als onderwijsman."

Netwerken
Het congres is volgens Zwaneveld ook een mooie plek om te netwerken. "Je merkt dat je vanzelf toetrekt naar mensen die je daar al een paar keer eerder hebt gezien. Je ervaart een zekere binding met anderen die zich vanuit dezelfde inspiratie en drijfveren ook opnieuw opgeven voor zo’n congres. Ik heb hem voor volgend jaar alweer in mijn agenda staan."

Bron: 'Christelijk Sociaal Congres verdient veel meer deelnemers uit onderwijs', Verus, 3 september 2015

> Terug naar het nieuwsoverzicht <