Europees gesprek over vrijheid van onderwijs

30 januari 2015

Vrijheid van onderwijs is een voorwaarde voor het recht op onderwijs. Daarom organiseerde ECNAIS, European Council of National Associations of Indepentent Schools, een Europese organisatie van onafhankelijke, niet-overheidsscholen, op 27 januari 2015 een rondetafelgesprek over de vrijheid van onderwijs met Europarlementariėrs.

ECNAIS verenigt 25 leden uit 16 verschillende landen. Verus is ook aangesloten. 

Diversiteit en variėteit 
“We willen een directe dialoog aangaan met de onlangs gekozen Europese Parlementariėrs, in het bijzonder de leden van het Culture and Education Committee”, vertelt ECNAIS-secretaris Sofia Reis. Input werd al eerder verzameld bij de leden van ECNAIS. Zij reflecteerden, allemaal vanuit hun eigen situatie, op de vrijheid van onderwijs. Reis: “ECNAIS laat de diversiteit en variėteit van stakeholders in het onderwijs zien.” 

Sleutel voor sociale ongelijkheid
“Vrijheid van onderwijs is een voorwaarde voor het recht op onderwijs”, benadrukt Reis. “Van organisaties als de Wereldbank en de OECD klinkt regelmatig de zorg of we wel voldoende kennis produceren en gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, welzijn en economische groei. Kwalitatief goed onderwijs wordt alom gezien als één van de sleutels om het complexe probleem van sociale ongelijkheid op te lossen.” Het Europees Parlement is bezig de doelen voor het onderwijs in 2020 te bepalen, ECNAIS wil daarbij een actieve speler zijn met een grote rol. 

Bron: Europees gesprek over vrijheid van onderwijs, Verus, 22-1-2015

Zie ook: "Right to Education: Freedom of choice", ECNAIS, 21-12-2014

> Terug naar het nieuwsoverzicht <