Gereformeerde school mag homodocent niet ontstaal

7 november 2011

De dr. K. Schilderschool in Oegstgeest mag de homoseksuele docent Duran Renkema niet ontslaan. De kleine Christelijke partijen en de VGS reageren bezorgd.

Dat heeft de kantonrechter in Leiden woensdag bepaald. De school, onderdeel van een vereniging op gereformeerde grondslag met 25 basisscholen in West-Nederland, verdedigde ruim twee weken geleden de schorsing bij de kantonrechter. Volgens de school kan de homoseksuele docent de identiteit van de school niet meer geloofwaardig uitdragen. „Hij heeft in zijn leven keuzes gemaakt die met de grondslag niet verenigbaar zijn.” Renkema werd afgelopen zomer geschorst. Hij heeft zijn vrouw verlaten en leeft samen met een man.

VGS
De VGS, besturenorganisatie van het reformatorisch onderwijs, maakt zich naar aanleiding van de uitspraak van de kantonrechter in de zaak van de docent van de gereformeerd-vrijgemaakte school in Oegstgeest zorgen. Twee dingen vallen op:
In de eerste plaats lijkt het erop dat de “bijkomende omstandigheden” (nog verder) worden gemarginaliseerd. Tot op heden is er geen jurisprudentie waaruit bijkomende omstandigheden naar voren komen. Ook ditmaal oordeelt de rechter dat er geen bijkomende omstandigheden zijn. In de tweede plaats wordt de noodzaak van het toepassen van een “vlekkeloze” procedure en van een adequaat communicatieproces nogmaals onderstreept. Een schoolbestuur moet hierin heel zorgvuldig en correct te werk gaan. De VGS is benieuwd naar de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling in deze zaak en naar eventuele juridische vervolgstappen van het schoolbestuur.

Bronnen en verwijzingen:

> Terug naar het nieuwsoverzicht <