Homoseksuele leerkracht dient klacht in tegen ontslag

30 september 2011

Een homoseksuele leerkracht aan de gereformeerd vrijgemaakte Dr. K. Schilderschool in Oegstgeest heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. De school schorste de man nadat hij bekend had gemaakt dat hij was gescheiden van zijn vrouw en was gaan samenwonen met een man. Volgens de leerkracht wil de school hem nu ontslaan.

De leerkracht, Duran Renkema, is de eerste docent die ontslag wegens homoseksualiteit aanvecht. "Ik ben gereformeerd, homoseksueel en functioneerde uitstekend op deze school", stelt de docent die les geeft in groep 4. Volgens hem dreigt hij nu ontslagen te worden om iets dat niet relevant zou zijn voor zijn werk en dat is volgens de enkele-feitconstructie verboden.

Renkema zegt met deze klacht niet alleen zijn eigen dreigende ontslag aan te vechten maar ook de situatie van lesbiënnes, homo's en biseksuelen op andere religieuze scholen te willen verbeteren. Hij doet deze stap met ondersteuning van het COC en ContrariO, de gereformeerde vereniging voor homo’s en lesbiennes.

Enkele-feitconstructie
Via ContrariO spreekt Renkema de hoop dat deze situatie een kans is voor een zorgvuldig debat. Voorzitter Venema van ContrariO waarschuwt voor een negatief sentiment in het debat rondom de afschaffing van de enkele-feitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling. Volgens Venema blijkt dat gesprekken een homovriendelijk klimaat op scholen bewerkstelligen, maar dat wetgeving een averechts effect heeft, zo zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

'Gezin in de steek gelaten'
Enkele dagen na de eerste media-aandacht hebben Renkema en zijn ex-vrouw in een open brief gevraagd om terughoudendheid over hun privéleven in de media. Er werd gespeculeerd dat Renkema niet was ontslagen vanwege zijn geaardheid, maar omdat hij zijn gezin 'in de steek had gelaten'. Renkema en zijn vrouw hopen dat de discussie weer zal gaan over de eigenlijke zaak. De school zelf wil niet ingaan op de zaak met het oog op de juridische strijd.

Dit is een bewerking van een artikel dat met uitgebreide bronvermelding is gepubliceerd op www.gayandschool.nl.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <