Minister op Coming Out Day in Polen

12 oktober 2011

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt was op 11 oktober in Polen voor een EU-conferentie van ministers van Onderwijs. Omdat het ook internationale Coming Out Day was, kregen zowel de positie van de homo's in Polen als haar onderwijsbeleid ten aanzien van homo's in gesprekken de aandacht.

Dit extraatjes is geen charmeoffensief, bezweert Van Bijsterveldt. Volgens zeggen is ze er niet op uit een troetelbeer te worden van homoseksuelen, zoals voorganger Ronald Plasterk.

De achterliggende tijd heeft een Kamermeerderheid Van Bijsterveldt gevraagd voorlichting over homo's verplicht te stellen op scholen. De minister reageert weer afwijzend als haar gevraagd wordt of ze de moties gaat uitvoeren. "In Nederland leggen wij scholen niet op deze wijze op wat zij moeten doen. Wel onderschrijf ik de zorg dat er voldoende ruimte en respect moet zijn voor anders-zijn. Ik ben in gesprek met koepels van schoolbesturen over de moties."

Eerder deze maand stapte een docent van een gereformeerde school naar de Commissie Gelijke Behandeling. De docent was op non-actief gesteld omdat hij met een man samenwoont. „Het is goed dat hij dat heeft gedaan”, zegt van Bijsterveldt. „Het is belangrijk dat de commissie deze casus weegt. Als minister kan ik mij niet mengen in arbeidsrelaties.Maar laat één ding helder zijn: in Nederland mag je niet ontslagen worden enkel om het feit dat je homoseksueel bent."

Het aantal homo-onvriendelijke incidenten baart de minister zorgden. Onder andere op scholen moet er volgens haar nog veel werk worden verzet.

Dit artikel is een samenvatting van een uitgebreider artikel dat is verschenen in NRC op 11 oktober 2011 onder de titel Nee, de troetelbeer van homoseksuelen hoef ik niet te worden

> Terug naar het nieuwsoverzicht <