Debat over vrijheid van onderwijs

4 november 2010

"Het afschaffen van artikel 23 moet het effect van een atoombom hebben" vindt Ewald Engelen. Hij deed deze uitspraak op het ForumC-debat in het stadscafť in Amersfoort op 28 oktober. ForumC is een organisatie die christenen en niet-christenen door middel van debatten met elkaar in contact wil brengen.

Volgens Ewald Engelen, hoogleraar financiŽle geografie, maakt normalisering van bijzondere (islamitische) scholen de kloof tussen groepen alleen groter. Hij wil dan ook Artikel 23 afschaffen zodat er in het onderwijs "een vrij schootsveld" ontstaat. "Daarmee zijn we ook de verzuilde resten in onze samenleving kwijt" betoogt hij. Bovendien kost het maatschappelijk middenveld veel te veel geld. Hiervoor wil hij een staatsschool creŽren waarin het kind een brede vorming krijgt. Ook wordt het zo makkelijker de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Rens Rottier van Driestar Educatief "prijst zich gelukkig met artikel 23". Hij nam dan ook de handschoen op. Volgens hem zijn er mensen die menen dat het islamitisch onderwijs te zelfstandig wordt. Maar, "slechts 6% van de allochtone jongeren bezoekt islamitisch onderwijs." Ook wees hij op de antireligieuze gevoelens die bij een aantal mensen leven. "Religie is niet achter de voordeur en in de kerk op te sluiten." De antireligieuze gevoelens vindt hij geen probleem van het bijzonder onderwijs: "Ze kunnen kiezen voor openbaar onderwijs." Hij pleit dan ook voor het behoud van artikel 23.

Aan het eind van het debat moest dan ook worden geconcludeerd dat het afschaffen van artikel 23 niet noodzakelijk is. Immers, zoals Rens Rottier al zei, iedereen kan kiezen naar welke school hij wil. Het afschaffen van artikel 23 zou dan ook tot gevolg hebben dat de keuzevrijheid van ouders flink wordt ingeperkt.

Bron: VGS, 5 november 2010

> Terug naar het nieuwsoverzicht <