Vrijheid van onderwijs geen breekpunt

1 juni 2010

CDA-lijsttrekker Balkenende wil geen breekpunt maken van de vrijheid van onderwijs maar zich daar samen met de andere christelijke partijen wel sterk voor blijven maken. De Besturenraad roept alle partijen op zich duidelijk uit te spreken over de vrijheid van onderwijs.

Balkenende deed zijn uitspraak tijdens een debat van de lijsttrekkers van de drie christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, op 25 mei 2010 in Amersfoort, georganiseerd door het Nederlands Dagblad.

Paars
De CDA-lijsttrekker waarschuwde dat een eventuele paarse coalitie de vrijheid van onderwijs zou kunnen inperken. "Trek een streep richting de PvdA en de VVD en zeg: met ons valt alleen zaken te doen als de vrijheid van onderwijs onaangetast blijft", reageerde ChristenUnie-lijsttrekker Rouvoet.

Balkenende zei daarop dat hij geen breekpunten nodig heeft om duidelijk te maken hoezeer het CDA hecht aan de vrijheid van onderwijs. Ook verwees hij naar de inzet die de christendemocraten al decennia lang tonen om die vrijheid te verdedigen. De CDA-leider riep wel op om zich juist als christelijke partijen sterk te maken voor zaken als de vrijheid van onderwijs.

Duidelijkheid
Gezien het grote belang van de vrijheid van onderwijs en de huidige politieke druk daarop, roept de Besturenraad alle partijen op zich hierover duidelijk uit te spreken. In de verkiezingsprogramma's is lang niet iedere partij hier open over. Partijen als D66, GroenLinks en de SP willen deze vrijheid inperken. Een overzicht uit de verkiezingsprogramma's kunt u hieronder downloaden.

Bron: Besturenraad, 27 mei 2010

> Terug naar het nieuwsoverzicht <