Rechter stemt in met thuisonderwijs via pc

13 maart 2010

Twee ouders uit Prinsenbeek (Noord-Brabant) mogen hun kinderen thuis virtueel onderwijs laten volgen. De rechter in Breda sprak de ouders gisteren vrij van een verplichte inschrijving bij het basisonderwijs volgens de Leerplichtwet.

De ouders houden hun kinderen thuis omdat het reguliere basisonderwijs niet aansluit bij hun geloofsovertuiging. De kinderen staan sinds het begin van het schooljaar 2009-2010 ingeschreven bij de Clonlare School in Michigan (Verenigde Staten| en volgen thuis via de computer onderwijs. De ouders hebben het Mystiek Christendom als levensovertuiging en de gekozen school sluit daar het beste bij aan, vinden ze. De oma, een bevoegd lerares, begeleidt de beide kinderen.

De rechter wees op de vrijheid van godsdienst en het feit dat er binnen redelijke afstand geen basisschool te vinden is die bij deze geloofsovertuiging aansluit. Bovendien hebben de ouders de gemeente Breda hiervan tijdig in kennis gesteld en hun bezwaren kenbaar gemaakt.

Het openbaar ministerie had een boete van 375 euro geëist voor het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht. De ouders kregen wel allebei een boete van 250 euro opgelegd voor een periode voorafgaande aan het schooljaar 2009-2010 waarvoor ze geen vrijstelling hadden aangevraagd.

Het OM gaat in hoger beroep om een principe-uitspraak te krijgen, ook voor andere, identieke zaken die op dit moment in Nederland spelen.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <