Orthodox-christelijke scholen bezorgd over onderwijsvrijheid
19 november 2009
De orthodox christelijke scholen in Nederland maken zich zorgen over het voortbestaan van de vrijheid van onderwijs in Nederland. Dat blijkt uit een peiling van het radio-1 programma Dit is de Dag.
Vrijwel alle orthodox christelijke scholen vinden dat de vrijheid van onderwijs steeds meer onder druk staat. Dat wijst een rondgang uit langs scholen van reformatorisch, gereformeerd vrijgemaakt en evangelisch onderwijs. Het bijzonder onderwijs staat onder druk vanwege een wetsvoorstel dat de SP en GroenLinks voorbereiden. Dat wetsvoorstel dwingt scholen iedere leerling te accepteren, ongeacht of zijn ouders de grondslag van de school onderschrijven.
Behalve het wetsvoorstel van de SP en GroenLinks is er ook een voorstel van minister Plasterk, die scholen wil verbieden om docenten te weigeren op basis van hun seksuele voorkeur. Voor orthodox christelijke scholen betekent dit dat ze in de problemen komen met hun personeelsbeleid.
Ondanks dat schooldirecteuren zich zorgen maken, lijkt het er niet op dat er voorbereidingen worden getroffen voor een tijd waarin ze eventueel zonder overheidsgeld verder zullen moeten. Wim Büdgen, directeur Wartburg College in Rotterdam: “Wij zijn zo doordrongen van onze taak om kinderen een christelijke opvoeding mee te geven, dat wij weer opnieuw bereid zouden zijn om het zelf te gaan betalen.”
Bron: Website Dit is de Dag, EO, 19 november 2009