Lokale overheid bemoeit zich met onderwijskwaliteit

8 juni 2009

De islamitische basisschool Al Wafa in Amsterdam mag het aantal leslokalen niet uitbreiden zolang het onderwijsniveau niet op orde is. Het bestuur van het stadsdeel Bos en Lommer heeft dat besloten op basis van een rapport van de Inspectie van Onderwijs. De Besturenraad reageert sterk afwijzend.

Al Wafa basisschool AmsterdamHet bestuur van de zwakke school, stichting El Amal, had een verzoek tot uitbreiding van de school met vier lokalen ingediend. Volgens de gemeente leidt het onderwijsconcept en de zwakke uitvoering van het beleid er al jaren tot zwakke prestaties van de leerlingen. ''Uitbreiding is op dit moment onverantwoord'', zo meldt de gemeente donderdag.

Directeur van El Amal Mohamed Bhoelan is verrast door het besluit. "Vorig jaar heeft de gemeente nog de wens uitgesproken om ons ruimtegebrek op te lossen." Bhoelan wijst erop dat de school nu al kampt met een flink ruimtegebrek. "We hebben de speelzaal in tweeŽn gedeeld en ook in de ontmoetingsruimte is een muurtje opgetrokken om les te kunnen geven. Hoe moeten we de kwaliteit nu verbeteren als er geen ruimte is voor bijvoorbeeld een computerlokaal?"

Het schoolbestuur beraadt zich op stappen. Bhoelan: "Het liefst zouden we in overleg gaan met de gemeente. Maar het is de vraag in hoeverre dat gaat als zij met een mededeling komen zonder eerst met ons te overleggen."

De Besturenraad, werkgeversorganisatie voor het christelijk onderwijs, reageert sterk kritisch, omdat volgens de raad het lokaal bestuur niet over onderwijskwaliteit gaat. "Wij keren ons tegen deze tendens van toenemende bemoeienis van de lokale overheid met de onderwijskwaliteit. Toezicht op de kwaliteit van scholen moet vooral een landelijke bevoegdheid blijven. Als lokale overheden op dit gebied hun eigen beleid kunnen voeren, liggen willekeur en rechtsongelijkheid op de loer. Die weg moeten we vooral niet opgaan. "

Bronnen:

> Terug naar het nieuwsoverzicht <