Vrijheid van onderwijs heilig bij maatregelen segregatie

20 maart 2008

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs komt deze kabinetsperiode niet met voorstellen die strijdig zijn met het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs.

Dat beloofde de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over witte en zwarte basisscholen. De staatssecretaris is ervan overtuigd dat gemengde scholen goed zijn voor verbetering van de leerprestaties van allochtonen. Omdat zwarte ouders vaak voor zwarte scholen kiezen en blanke voor blanke, komen gemengde scholen onvoldoende van de grond.

SP-Kamerlid Van Dijk ziet het verplicht mengen van kinderen als oplossing voor dit probleem. Als eerste stap zouden bijzondere scholen verplicht moeten worden alle leerlingen te accepteren die zich aanmelden. De school mag alleen respectering en niet onderschrijving van de grondslag vragen. Ook GroenLinks is voorstander van deze acceptatieplicht, zo bleek dinsdag. De VVD is tegen verplicht mengen van kinderen. ChristenUnie en SGP wijzen acceptatieplicht af, omdat deze strijdig zou zijn met de vrijheid van onderwijs.

Overigens mogen scholen op dit moment op vrijwillige basis wel afspraken maken met gemeenten over het verplicht mengen. Mensen uit een bepaald postcodegebied zijn dan verplicht hun kinderen naar een bepaalde school te sturen. De gemeente Amsterdam gaat daar heel ver in. Volgens PVV-Kamerlid Bosma is dat voor veel blanke ouders reden om te verhuizen naar een andere wijk of een andere woonplaats.

Staatssecretaris Dijksma gaat in enkele tientallen gemeenten proeven starten om te bezien welke maatregelen het meest effectief zijn om zwarte basisscholen tegen te gaan. Daarbij behoort bijvoorbeeld de mogelijkheid om te gaan werken met twee wachtlijsten. Eén voor allochtone kinderen en één voor autochtone kinderen. Daarmee kan een school nauwkeurig bepalen hoe de verhouding is tussen allochtonen en autochtonen.

Bron: Reformatorisch Dagblad

> Terug naar het nieuwsoverzicht <