Verdonk wil gedwongen spreiding

13 november 2006

VVD'er Rita Verdonk opperde maandag 6 november 2006 het plan om 'witte ouders' te verplichten hun kinderen naar zwarte scholen te sturen. De minister voor Vreemdelingenzaken zei dit in het televisieprogramma Pauw en Witteman dat zo'n verplichting nodig is om het aantal zwarte scholen te beperken. Het CDA en de PvdA zijn tegenstander.

Verdonk denkt onder meer aan het werken met lijsten, waarbij scholen om en om een zwart en een blank kind toelaten.

Dit plan kon in politiek Den Haag op weinig instemming rekenen. Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) zei dinsdag dat haar partij niets ziet in het plan van Verdonk. ,,Het CDA wil niet aan de keuzevrijheid van ouders te komen", zei de CDA-bewindsvrouw.

Ook de PvdA is tegen de verplichte spreiding van leerlingen. Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem maakt zich net als het CDA sterk voor de keuzevrijheid van ouders. "De PvdA ziet meer in andere oplossingen zoals meer voorlichting en een vast moment van inschrijving. Daardoor heeft iedereen evenveel kans dat hun kind op een goede school terechtkomt."

Deze en andere partijen onderstrepen dat de keuzevrijheid van de ouders een wezenlijk punt is van de vrijheid van onderwijs in Nederland.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <